Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Η ανεργία πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Πυρήνα αρκετών προβλημάτων αποτελεί η αναγωγή του ζητήματος της ανεργίας σε αυτονόητη πραγματικότητα. Οι άνθρωποι προσδιόριζαν παλαιότερα τον εαυτό τους και την αξία τους μέσω της εργασίας που τους καθιστούσε χρήσιμους για την κοινωνία. Οι αρετές των εργαζομένων ανθρώπων, όπως η συνέπεια, η εργατικότητα και η πειθαρχία με την θετική της έννοια, παρείχαν τη δυνατότητα διάρθρωσης ενός υγιούς βιοτικού και εργασιακού πλαισίου και συνέβαλαν στην αναγνώριση τους από τους υπόλοιπους και από τα παιδιά τους. Η απώλεια της εργασίας σημαίνει επομένως την απώλεια της χρησιμότητας και της αξίας τους.
Όταν η απώλεια της εργασίας διαρκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς ταυτίζεται με την απώλεια της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δικαίωμα της αξιοπρέπειας μαζί με τα αντίστοιχα της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ιθαγένειας και της δικαιοσύνης αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ευρωπαϊκό κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον κοινοτικό Χάρτη των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η προάσπιση της αξιοπρέπειας αποτελεί προσωπική μέριμνα, καθώς η απώλεια της συνδέεται με την απώλεια του νοήματος της ζωής. Μπορεί κανείς να έχει πειθαρχία, υπευθυνότητα, κοινωνική συνείδηση και συνεργασία, όταν δεν ζητείται η προσφορά του, όταν δεν πρέπει να σηκωθεί το πρωί για να μεταβεί στην εργασία του και να αναλάβει τις υποχρεώσεις του; Μπορεί κανείς να είναι συνεπής, όταν η συνέπεια του τίθεται υπό αμφισβήτηση; Πως μπορούν να πείσουν οι άνεργοι γονείς τα παιδιά τους, ότι είναι σημαντική η απόκτηση γνώσεων για την εξασφάλιση μιας εργασίας και ότι πρέπει κανείς να είναι συνεπής, τακτικός και ευγενικός;
Κατατίθεται η οφειλή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η παροχή εποικοδομητικής εκπαίδευσης στους νέους, δια βίου μάθησης στους εργαζομένους και διαρκών προγραμμάτων εξειδίκευσης σε νέες τεχνολογίες και άλλες δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις μπορεί να αποτελέσει σημαντική προϋπόθεση εξεύρεσης και διατήρησης της εργασίας, καθώς οι παραδοσιακοί τομείς εργασίας δεν ευνοούν την απασχόληση. Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας με ποσό που θα μειώνεται κάθε έτος, αν ο απολυόμενος δεν βρίσκει εργασία και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος ανάλογα με την χρονική περίοδο εργασίας θα αποτελούσαν ήπια μέτρα εξομάλυνσης του ανεργιακού καθεστώτος, εξασφάλισης ενός ανεκτού επιπέδου διαβίωσης και ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων. Η αύξηση θέσεων εργασίας σε κάθε επιχείρηση σε συνάρτηση με την παροχή φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο νέων προσλήψεων, όπως και η παροχή από το κράτος φορολογικών και άλλων κινήτρων σε επιχειρήσεις για δραστηριοποίηση σε προβληματικούς τομείς και χώρους θα μετρίαζε την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα σχετικά με την εργοδότηση των νέων επιστημόνων.  
Στο πλαίσιο εκτίμησης της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, των προβλημάτων που επισώρευσε η παγκόσμια οικονομική κρίση στην οικονομία και των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας επισημαίνεται ότι οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να αποβλέπουν στην αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αποξένωση του πολιτικού συστήματος από τη νέα γενιά και τους νέους ψηφοφόρους. Μια αποξένωση που απεικονίζει την έλλειψη συνοχής κοινωνίας και πολιτών. Κρίνεται και επικρίνεται το μέτρο αξιοπιστίας των πολιτικών κομμάτων και η έλλειψη σαφών προσανατολισμών στη διαχείριση της οικονομίας. Η δυναμική μιας αγοράς που δεν αξιοποιεί τις γνώσεις και τα εφόδια του νέου επιστημονικού προσωπικού, επιβαρύνει το μέλλον της νέας γενιάς και δεν εξυπηρετεί τις απαιτήσεις για νέα οικονομία. Μια οικονομία που θα επενδύει στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, της παραγωγής ασφαλών διατροφικών προϊόντων και της αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής, του τουριστικού προϊόντος και της πολιτιστικής ανάπτυξης. Ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής μας ταυτότητας με νέους όρους και η διασφάλιση ευνοϊκών κοινωνικών συνθηκών θα εξασφαλίσει την πολιτική συμμετοχή των νέων σε ένα μέλλον με προοπτικές και αξιοπρέπεια.         

Έλενα Παπαδοπούλου
Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ
Υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας 


Απο SigmaLive 

Επείσης: http://www.alitheiaportal.com/alitheia/arthra/epistoles-apopseis-3784.html

4 σχόλια:

  1. Ως σχεδον 24 χρονών εδω 2 χρόνια ακόμα άνεργη , Φιλοσοφία , Παιδαγωγικά, Ψυχολογία, Φιλόλογος δηλαδή σπούδασα,ξέρω πως τα ξέρετε, η ανεργία μας προκάλεσε κατάθλιψη, απελπισία, όπου και να έψαξα είναι όλα πληρη απο προσωπικό... Στη ίδια θέση ακριβώς βρίσκονται και φίλες και γνωστές μου και παρα πολλοί άλλοι...

    Εκτός του ότι πρέπει να ανοικτουν νέες θέσεις εργασιας που δεν ανοιγονται διοτι μαλλον δεν υπάρχουν λεφτά στο κράτος ..Στις επιχειρήσεις δεν μπορούν να εργαστούν αποφοιτοι οπως φιλόλογοι, κοινωνικοι λειτουργοι, ψυχολόγοι κτλ.
    Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.
    Οι μαθητές δεν ενδιαφέρονται για την μάθηση, κανουν καταστροφές, βρίζουν. Αν είχαν νέους καθηγητές, νεαρούς, δεν θα γίνονταν αυτά.) οι ίδιοι μαθητές μου το είπαν αυτό) Ο καθηγητής είναι το άλφα και το Ωμεγά της σωστής μάθησης.
    Ανθρωπους που θα είναι κοντά στα παιδια. Να νοιάζονται για αυτά..
    ο κατάλογος των φιλολογων σχεδον θα φτάσει τις 6.000. Είναι ο πιο μακρύς κατάλογος απο όλους τους καταλόγους.
    Επιστημονικά καταρτισμένους. Υπαρχουν πάρα πολλοι άσχετοι μέσα σε δουλειές.. που δεν είναι καταρτισμένοι στο αντικείμενο που δουλέυουν..
    Εύχομαι κα Έλενα να βγείτε, Για να εισάγεται νέες ιδέες, νέα έργα για τον πολιτισμό μας για μια όμορφη πολιτισμένη μορφωμένη κοινωνία.. να ξυπνήσουν ανθρώπους απο το λήθαργο 30.000 άνεργοι οι πλείστοι νεολαία, (μεταξύ των οποίων και εγώ) εμείς οι νεολαια την πληρώνουμε κυρίως..Έμειναν τα πτυχία μας εκει να στολίζουν τις βιβλιοθήκες μας.....
    Μακάρι να έδιναν τόπο στα νιάτα...Κανείς δεν τους ακούει..Κανεις δεν τους λαμβάνει υπόψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρειάζεται οι βουλευτές να εχουν μισθο 10.000 ευρω το μήνα την στιγμή που υπάρχουν εγεγγραμμένοι 30.000 άνεργοι μέχρι στιγμης και οι περισσότεροι είναι νέοι μορφωμένοι με πτυχία και μεταπτυχιακά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή