Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 18.04.11



Επίτροπος Πολιτισμού κ. Έλενα Παπαδοπούλου

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 18.04.11


Η UNESCO καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θέσπισε την 18η Απριλίου ως ημέρα εορτασμού της με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θέμα της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας. Το σύνολο των έργων των ανθρώπων και της φύσης, οι παραδόσεις και τα έθιμα κάθε λαού συνθέτουν το πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών και υλοποίησης των επιδιώξεων και πολιτικών που στοχεύουν στη διασφάλιση του πολιτιστικού προϊόντος.

Οι κοινότητες όλου του κόσμου οφείλουν να προβάλουν τα επιτεύγματα τους που συμβάλουν στη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς και να προωθήσουν νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την ανάδειξη της στο πεδίο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δράσης. Η ελεύθερη είσοδος στα μνημεία, η δημοσίευση του καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διατήρησης και αξιοποίησης των μνημείων αποτελούν τις δράσεις και τους άξονες της ημέρας αυτής. 

Το θέμα του φετινού εορτασμού και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο είναι “Η Πολιτιστική Κληρονομιά του νερού“, καθώς το νερό αποτελεί έναν από τους βασικούς πόρους για τη διατήρηση της ζωής. Η πολιτιστική κληρονομιά του νερού περιλαμβάνει την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της διαχείρισης και αξιοποίησης του, τις αξίες του που έχουν συμβάλει στον καθορισμό των πεποιθήσεων και πρακτικών μας και στην ποιότητα του που έχει εμπνεύσει την λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη μουσική και τον χορό.

Στο πλαίσιο της σημασίας που κατέχει το νερό ως φορέας της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτείται η επίδειξη σεβασμού και αγωνιστικής διάθεσης για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων της βιώσιμης διαχείρισης και χρήσης του πολύτιμου αυτού προϊόντος. Η κατανόηση της επίδρασης μας στην ποσότητα και ποιότητα του νερού θα συμβάλει στην προστασία των υδάτινων πόρων μας, καθώς το νερό δεν πρέπει να θεωρείται ως εμπορικό προϊόν αλλά ως κληρονομιά. Τιμολογείται ωστόσο το αγαθό αυτό, καθώς η τιμολόγηση αποτελεί κίνητρο για την ενθάρρυνση περισσότερο βιώσιμης χρήσης. Η Οδηγία - Πλαίσιο περί Υδάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίζει την προστασία των υδάτων, την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης τους, την εξασφάλιση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών και της ενεργούς συμμετοχής των φορέων, των μη κυβερνητικών οργανισμών και των κοινωνιών στις δραστηριότητες διαχείρισης των υδάτων, τη διασφάλιση της μείωσης και του ελέγχου της ρύπανσης, την εφαρμογή πολιτικών τιμολόγησης του νερού και την εξισορρόπηση των συμφερόντων του περιβάλλοντος με αυτούς που εξαρτώνται από αυτά. Στο πλαίσιο του τρόπου υλοποίησης της Οδηγίας - Πλαισίου οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι, καθώς η συνεργασία θα συμβάλει στην καθοδήγηση της διαδικασίας και στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής και συνεπούς υλοποίησης της. Η σημασία του νερού ως βασικού στοιχείου του παγκόσμιου οικοσυστήματος είναι σαφής και η προσπάθεια μας για τη διατήρηση του πολιτιστικού αυτού αγαθού πρέπει να είναι ειλικρινής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου